Különlegességek „Szivárványfa”

Mint más virágok, természetesen a Frangipanikat is tudják nemesíteni. Azaz egy egészséges alapra egy másik virágot ültetnek. A módszerek sokfélék (V-formájú vágás, ferde vágás vagy egyszerűen egy vágás, ahol V illetve ferde /srég/ vágás ajánlott) és az eredményt a fajok sokféleségén látják.

Mindenesetre a Plumeriáknál nem szükséges a nemesítés (lásd Jim Little: „Growing Plumerias in Hawaii and Around the World” könyveiben).

Szivárvány FaAmi azonban egész érdekes, az az úgynevezett szivárványfa. Itt különböző fajokat helyeznek az anyafák ágaira. Az eredmény egy fa, amely aztán (Pl.:) bal oldalon fehér, jobb oldalon rózsaszín vagy piros virágokkal díszíti a fát. Ezen a fán a fajok száma határtalan és ha valaki a trópusokon él vagy megfelelő üvegházakkal rendelkezik, akkor idővel képes szivárványfát is tenyészteni.

 

Phi Phi szigeten (Thaiföld) láttunk ilyet először. Közvetlenül a recepciónál állt egy fa őszibarack és piros színkeveredéssel, valamint az épület hátsó részében egy fa fehér és vérvörös virágokkal.

 

A Frangipani magok érési ideje

Frangipáni MagházAz irodalomban egy magház átlagos érési idejét 7-9 hónapban határozzák meg. Ez a lefotózott magház kb. 1-2 hónapos és az átmérője pont 1.5cm (a kép februárban a Phi Phi szigeten, Thaiföldön készült)

Ha a magház teljesen megérik, szétpukkan és kb. 30-80 mag (ez a szám növények között változik) szóródik szét a földön és 5-14 nap múlva csírázni kezd. Mivel szinte mindenhol kereskednek Frangipanival, a természetben alig lehet érett magházat találni, amiket magunkkal tudnánk vinni.

 

A vetés előkészítése

A Frangipani magok megfelelő csírázásához természetesen fontos a föld, a hőmérséklet és a páratartalom. A Plumeria magok nagyon érzékenyek a túlzott nedvességre. Ha a föld túl nedves vagy a nedvességet rosszul vezeti, akkor a magok elrohadnak. A magokat 20°C (25-30 °C az ideális) felett kell gondozni a jó eredmény eléréséhez. Mi többféle termőföldet kipróbáltunk, és végül a kaktusz- és a pálmaföld keverékével értük el a legjobb eredményt. (Tekintse meg Plumeria föld)
Kísérleteztünk még a japán törpefa földjével, tiszta kaktuszfölddel vagy virág- és orchideaföld keveréssel, de nem mutatott jó csírázási eredményt.

TIPP: Van egy jó módszer, amivel tesztelni lehet, hogy a mag termöképes-e.

Plumeria Rubra Celadine

A föld előkészítése

Az Ön által választott Frangipani földet töltse egy cserépbe és nedvesítse be a földet, mielőtt a magokat „beledugja”.

Csak vegye ki a magokat a zacskóból és a mag 20%-át dugja a földbe. A teljes zászlónak ki kell látszódnia a földből.

INFORMÁCIÓ: Ez nem szükséges, ha előtte a Frangipani magokat beáztatjuk, mivel a Frangipani magokon nincs külső kemény burok, ezért előtte nem kell felpuhítani (mint pl.: a pálmamagoknál)

A felismeréshez használjon cserépfeliratot, vagy kis kerti etikettet a fajtákról és a vetés időpontjáról.

FIGYELEM: A magokból fölnevelt Frangipani virágok az anyanövény fajtájától különböznek, mert semmi sem garantálja, hogy a megtermékenyítés sikeres lesz. Sőt még az is megesik, hogy egy új fajt felnevel és aztán később saját maga elnevezheti.

Plumeria Mag CsirasMagok öntözése

A Frangipani magok a nedvességre nagyon érzékenyek. Velünk sokszor előfordul, hogy 5 magból 2 elrohad. Hagyja a földet teljesen kiszáradni mielőtt újra öntözné. Nagyon keveset öntözze, így a föld nem vizes, hanem csak nyirkos lesz. Mindig meg kell várni, hogy a föld majdnem teljesen száraz legyen, és akkor kell csak egy picit locsolni.

Frangipani / Plumeria

Plumeria Ruba 'Inca Gold'A Frangipani (Plumeria, de gyakran Templomfa vagy Nyugatindiai jázmin) a meténgfélék vagy télizöldfélék fajához tartozik.

A botanikus elnevezése a francia botanikustól, Charles Plumier -től ered. Trópusi, szubtrópusi tájak kedvelt növénye. Egyes tájakon (de mindenekelőtt Ázsiában) rajonganak a Plumeriáért, és Hawai-on az ismert virágkoszorút (a Lei) is ebből készítik, ott ültetvényeken is találkozhatunk vele. A Plumeria virágait néhány vidéken (pl.: Bangladesh-ben) temetkezési szertartásokon is használják.

A Frangipani neve ahhoz az olasz családhoz vezethető vissza, mely először készített a virágból parfümöt.

Az ötszirmú, húsos virágok különleges szélkerék formában helyezkednek el, és illatuk lenyűgöző, ezért is az egyik legdrágább parfümvirág a világon. Virágzása nyártól őszig tart, de fagyérzékenysége miatt hazánkban teleltetés szükséges.

A Frangipani levelei 50cm-re is nyúlhatnak és kb. 8-20cm szélesek is lehetnek, melyek nagyon erősek és robusztusak. Már a fiatal virágoknál is megállapítható a levél színéből, hogy virágunk kb. milyen színű lesz. Ha a levél színe sötét- és vörösesbarna színben játszik a virágunk valószínűleg piros, vagy sötét rózsaszín lesz. Ezzel szemben a fehéren vagy sárgán virágzóknál világoszöld és zöldessárga levélszíneket láthatunk.

Számtalan faj létezik színben és formában, melyek nagyrészt katalogizáltak és névvel ellátottak. Minden termesztőnek, aki új fajt tenyészt, van rá lehetősége, hogy a növényt regisztrálja és nevet adjon neki.

Celadine

A „Celadine” fajt gyakran nevezik a Frangipanik anyjának. Virágai fehérek, belsejének egyharmada sárga. A Celadine faj sok fórumon és néhol az irodalomban is szerepel, mint robusztus faj.

TIPP: Mint ázsiai nyaraló gyakrabban találkoztam a Plumeria Obtusa „Singapore” fajtával, mely a legelterjedtebb faj Ázsiában. Az Obtusa nagyon kényes, de örökzöld! Ha először vesz Plumeriat, inkabb egy Plumeria Rubraval érdemes kezdeni.

26 Plumeria Rubra "Divine" Plumeria Rubra "Pinmanee"