Plumeria gondozás

11A Plumeriák alapvetően nem érzékeny növények. Nincs semmi probléma, ha egyszer elfelejti megöntözni, vagy 2-3 napig nincs otthon, és senki nem gondoskodik a növényekről. Ugyanakkor van pár dolog, amire oda kell figyelni, ha egyszer gyönyörű virágokat szeretne csodálni a kertjében, vagy szeretné a lenyűgöző illatot érezni.

A magokból nevelt Plumeriáknak általában 3-5 év kell az első virágzáshoz, viszont előfordult már 3 éves növénynél is virág, minden a megfelelő körülményeken múlik.

Annak érdekében, hogy növénye virágzásnak induljon, sok napsütésre és rendszeres tápanyagozásra van szükség. A szakirodalomban mindössze 5-6 órányi napsütést írnak naponta, viszont minél több annál jobban és gyorsabban fejlődik növénykénk. A föld természetesen ugyanolyan fontos szerepet tölt be fejlődésében, mint a megfelelő átteleltetés. Ha nem kapja meg a téli nyugalmat, akkor a következő nyáron nem lesz ereje a virágzáshoz.

INFO: Lehet hogy egy gyönyörű rózsaszín növény a napsütés hiánya miatt fehéren vagy halvány rózsaszín színben virágzik. Ha a valódi színt szeretnénk látni, akkor nagyon sok napsütés kell a Plumerianknak!

Gondozási tippek Frangipani / Plumeria1

  • cserépből válasszunk ha lehet feketét, és inkább szélesebb legyen, mint mély.
  • állítsa a Frangipanit napos helyre. Minimum  5-6 óra napsütésre van szükségük naponta. Ha erre nincs lehetősége, mesterséges megvilágítással is tud segíteni.
  • 2-3 alkalommal öntözze hetente, de ha a hőmérséklet tartósan 30°C köröl alakul a legjobb nekik, ha reggel és este is kapnak egy kis vizet.
  • A Frangipanikat novembertől nem kell öntözni (nyugalmi idő). Akkor kezdje el öntözni újra, ha már az első friss rügyek látszódnak (március közepe-vége)- ha a töve ráncos, Frangipanija víztartalma még nem elegendő, kicsit megöntözheti.
  • átteleléshez olyan helyre állítsa a Frangipanit, ahol nincs hidegebb, mint 12-15 °C. A fény nem fontos, mivel télen a Frangipani leveleit ledobja, és így nincs fotoszintézis.
  • Amikor elkezdenek nőni az új rügyek márciusban, ill. áprilisban, újra lehet enyhén öntözni, és természetesen tápanyagot is kell neki adni.
  • A Frangipanik nem szeretik ha „lábaik nedvesek”. Ha túl vizes, gomba képződik, amitől a növény belülről rohadásnak indul.

 

16 Plumeria Rubra "Dulcemia"

Plumeria csírázási és gondozási tippek

Plumeria Csira7-14 nap után a magoknak csírázniuk kell. Nézzen rá gyakran, hogy a teljes mag mozog-e felfelé és hogy alatta van-e gyökérképződés. Pár nap múlva a magház szétpukkan és megtekinthetjük mindkét csíralevelet (ezek még nem az első igazi levelek) . 1-2 nap múlva ezek a csíralevelek „kinyílnak” és középen megjelennek az első levelek.

20-30 nap után a legtöbb csírán megjelenik az első 4 igazi levél. Ilyenkor lehet átültetni a fiatal növényeket.
Az átültetésnél, ill. a növények szétválasztásánál nagyon kell figyelni, hogy az érzékeny gyökér ne sérüljön. Válasszon egy műanyag edényt amiben a növény legalább 1-2 évig nőni tud, mielőtt egy nagyobb cserépbe ültetné át.

FIGYELEM: Ha a Frangipani hosszabb ideig túl kicsi cserépben van, a gyökér nem fejlődik tovább. Megesik, hogy néhány növény nem lesz nagy, ill. nagyon lassan fog nőni.

Az agyagedények alkalmatlanok a finom, érzékeny gyökér számára, és átültetésnél a növényben kárt okozhat.

 

Mini ÜvegházÁtültetés vagy szétválasztás

Az ideális idő ahhoz, hogy egy fiatal Frangipanit nagyobb cserépbe ültessünk, mindenképpen egy nyugalmi időszak végén, késő tavasszal érdemes. Amint a növény újra világos életjelet mutat (friss zöld, levélhajtás), akkor kell átültetni (amennyiben az aktuális cserép túl kicsi).

A magok, amik még nem éltek túl telet, azokat hideg évszakban is olykor-olykor meg kell öntözni, mert a víztartalma nem elég nagy ahhoz, hogy a telet (Plumeria nyugalmi időszaka) kiállja.