A Frangipani magok érési ideje

Frangipáni MagházAz irodalomban egy magház átlagos érési idejét 7-9 hónapban határozzák meg. Ez a lefotózott magház kb. 1-2 hónapos és az átmérője pont 1.5cm (a kép februárban a Phi Phi szigeten, Thaiföldön készült)

Ha a magház teljesen megérik, szétpukkan és kb. 30-80 mag (ez a szám növények között változik) szóródik szét a földön és 5-14 nap múlva csírázni kezd. Mivel szinte mindenhol kereskednek Frangipanival, a természetben alig lehet érett magházat találni, amiket magunkkal tudnánk vinni.

 

A vetés előkészítése

A Frangipani magok megfelelő csírázásához természetesen fontos a föld, a hőmérséklet és a páratartalom. A Plumeria magok nagyon érzékenyek a túlzott nedvességre. Ha a föld túl nedves vagy a nedvességet rosszul vezeti, akkor a magok elrohadnak. A magokat 20°C (25-30 °C az ideális) felett kell gondozni a jó eredmény eléréséhez. Mi többféle termőföldet kipróbáltunk, és végül a kaktusz- és a pálmaföld keverékével értük el a legjobb eredményt. (Tekintse meg Plumeria föld)
Kísérleteztünk még a japán törpefa földjével, tiszta kaktuszfölddel vagy virág- és orchideaföld keveréssel, de nem mutatott jó csírázási eredményt.

TIPP: Van egy jó módszer, amivel tesztelni lehet, hogy a mag termöképes-e.

Plumeria Rubra Celadine

A föld előkészítése

Az Ön által választott Frangipani földet töltse egy cserépbe és nedvesítse be a földet, mielőtt a magokat „beledugja”.

Csak vegye ki a magokat a zacskóból és a mag 20%-át dugja a földbe. A teljes zászlónak ki kell látszódnia a földből.

INFORMÁCIÓ: Ez nem szükséges, ha előtte a Frangipani magokat beáztatjuk, mivel a Frangipani magokon nincs külső kemény burok, ezért előtte nem kell felpuhítani (mint pl.: a pálmamagoknál)

A felismeréshez használjon cserépfeliratot, vagy kis kerti etikettet a fajtákról és a vetés időpontjáról.

FIGYELEM: A magokból fölnevelt Frangipani virágok az anyanövény fajtájától különböznek, mert semmi sem garantálja, hogy a megtermékenyítés sikeres lesz. Sőt még az is megesik, hogy egy új fajt felnevel és aztán később saját maga elnevezheti.

Plumeria Mag CsirasMagok öntözése

A Frangipani magok a nedvességre nagyon érzékenyek. Velünk sokszor előfordul, hogy 5 magból 2 elrohad. Hagyja a földet teljesen kiszáradni mielőtt újra öntözné. Nagyon keveset öntözze, így a föld nem vizes, hanem csak nyirkos lesz. Mindig meg kell várni, hogy a föld majdnem teljesen száraz legyen, és akkor kell csak egy picit locsolni.

Plumeria tenyésztés magokból

Plumeria magházFrangipani felnevelése magokból nem olyan nehéz. Egy kis fáradozással sikerül és tapasztalatszerzésre is nagyon jó.

A Frangipani mag nagyon hasonlít a juharra. Az első részben az a rész található, ami később (ha mindent helyesen csinál) csírázik, a hátsó rész egy vékony zászlóból áll, aminek az a feladata, hogy a magokat – ha fúj a szél – gondosan eloszlassa..

Frangipani magokat sok szolgáltatótól is kaphatunk , akik ezeket gyakran egy csomagméretben 5, 10 vagy 15 maggal kínálják.

TIPP: Ne vásároljon akármilyen extrém színű Plumeria-t az ebay-en! Ott nagyon sok a hamis kínálat (citromsárga+zöld, kék, fekete stb…)

Minden szolgáltató megfelelően szállítja a magokat, és érthetően megjelöli a kis műanyag zacskókat.
Amennyiben a magokat nem szeretné azonnal elültetni, akkor ezeket száraz, sötét helyen kell megőrizni. Különböző fórumokon a Frangipani magok tartósságát max. 3 évben állapítják meg.
Mivel soha nem lehet tudni, hogy egy szolgáltató mennyi idős magokat kínál, ezért érdemes minél hamarabb elvetni őket. A legjobb időpont április/május, alkalmatlanok a hűvös október-márciusi hónapok (hacsak nincs egy fűthető üvegház).

 

Plumeria MagokA Plumeria magok tárolása

Ha a Plumeria magokat hosszabb ideig szeretné elraktározni, akkor azokat ne műanyagzacskókba, hanem kis papírzacskókban tárolja, mert a magoknak levegőzniük kell, hogy ne veszítsék el a csírázási képességüket.

 

 

TIPP: Általánosságban azt is mondhatjuk, hogy minél tovább raktározzuk a magokat, annál csekélyebb az esély a Plumeria magok csírázására.

 

A Plumeria termés / magház

Plumeria Mag CsirasEgy Frangipani nagyon ritkán kezd el magot képezni.

A méhek és a szokásos rovarok nem mennek elég mélyen a virágba, hogy a megtermékenyítést a virágporral elvégezzék.
Csak speciális rovarok érik el a természetes megtermékenyítést virágporral, melyekkel Magyarországon eddig még sajnos nem találkoztam.

 

Rólunk

Plumeria Ruba R031999 novemberében ismerkedtünk meg először a csodálatos Frangipani virággal (ami még Templomfa, Nyugatindiai jázmin és Plumeriaként is ismert).
Ez Balin történt, ahol nem sokkal a leszállás után megfogott minket a finom édeskés illat, és tudni akartuk, hogy honnan jön. Az idegenvezető elmagyarázott nekünk néhány dolgot a Frangipanikról. Megtudtuk, hogy számtalan virágszín, ill. virágillat létezik és hogy Balin a Frangipani mindenhol virágzik.

A színek és virágformák száma szinte határtalan. Természetesen az volt a célunk, hogy egy ilyen Frangipani virág otthon, nálunk is legyen. A kérdés csak az volt, hogy lehet ezt a gyönyörű virágot Európába vinni.

A hotelünk kertésze azt tanácsolta, hogy keressünk egy fát, melyen a virágok tetszenek, és ott egy pár egészségesnek tűnő véget egy éles késsel egyszerűen vágjunk le. Ennek a hossza (Cuttings, Dugvány) legalább 20 cm kell hogy legyen. A levágott részt szabadítsuk meg a levelektől, majd egy kendőbe beletekerve vihetjük haza.

Így is tettük és 6 levágott részt hazavittünk, melyeket virágföldbe ültettük. Mi úgy gondoltuk, hogy egy trópusi növénynek több vízre van szüksége, ezért öntöztük…

TÉVEDÉS! 2 hónap után mind a 6 elrohadt. Ebből 4 már gyökeret eresztett, de a sok nedvesség miatt azok is elpusztultak. Tehát meghiúsult az első kísérlet, hogy egy Frangipani növényt Európába költöztessünk.

Rozsaszin Plumeria Rubra

A második kísérlet 2001-ben ugyanúgy kudarcot vallott.

2007 óta sikeres Plumeria termesztők lettünk. Volt már olyan időszak is, amikor kb. 500db virággal rendelkeztünk, melyek nagy részét helyhiány miatt a Keszthelyi Pálmaháznak ajándékoztunk. Most kb. 200 növényünk van a magoncoktól egészen a 3 méteres fáig. Információink szerint a második helyen állunk az országban Frangipani mennyiség szempontjából (2014 óta Keszthelyen már csak kevés Frangipani maradt a Pálmaházban).

2016-tól szeretnénk még több emberrel megismertetni ezt a gyönyörű trópusi növényt, és tervezés alatt áll egy webshop, ahonnan már bárki tud rendelni Frangipanit, a megfelelő szakmai tanácsokkal ellátva.