Plumeria magok tapasztalataink

Sarga Plumeria RubraElőző években a legkülönbözőbb forrásokból vásároltunk rengeteg Plumeria magot, amiket el is vetettünk és összegyűjtöttünk néhány személyes tapasztalatot. A Plumeria magok 98%-a 10 napon belül csírázni kezdett.

A lila színű Frangipani magjait gyakran drágán árulják, de mi mégis rendeltünk belőle pár darabot kipróbálni. Ezekből a Plumeria magokból egyetlen egy sem csírázott ki.

A Frangipani magok előcsíráztatása

Különböző fórumokon a Plumeria magok csírázási idejét nyirkos helyen (nem nedves!!) kb. 24 órában állapítják meg. Helyezzék konyhapapírba, majd tegyék el meleg helyre.

24 óra múlva a termőképes magoknak egyértelműen vastagabbnak kell lenniük.

Viszont nem árt várni 2 napot. Általában ez a teszt jó eredményt mutat. Azok a magok, amelyek 2 nap után sem lesznek nagyobbak, nem fognak csírázni a földben sem. Mi 6x próbálkoztunk meg 5db maggal, ebből 2x a magok 48 óra eltelte után sem lettek nagyobbak. Mi ennek ellenére földbe ültettük őket, de nem jártunk sikerrel.

 

Alternativ módszerek

Az utolsó hónapban különböző módszereket próbáltunk ki és végül rájöttünk, hogy a legjobb csírázást akkor érjük el, ha a magokat tasakba helyezzük kókuszhéjjal. Nem szabad, hogy a tasakban túl sok nedvesség legyen, mert az a magok rohadásához vezethet.

 

Madame Rainbow PlumeriaA magokat mindig jól meg kell jelölni

Azt ajánljuk Önnek (abban az esetben, ha több, mint egy Plumeria fajt akarnak elvetni), hogy a veteményt mindig gondosan jelölje meg. Azaz a Plumeria fajt és még talán a magok ültetési dátumát is érdemes ráírni.

Ez segít, ha valaki bizonytalan, hogy melyik palánta melyik Plumeria fajhoz tartozik, és abban az esetben, ha a magok nem csíráznak, mindig tudhatjuk, hogy melyikből kell utánrendelni.

 

 

Plumeria magoktól a növényig

Bali Celadine MagoncEzen az oldalon meg szeretnénk mutatni Önnek, hogy a mi 6 db Frangipani magunk, melyeket 2007 végén Baliról hoztunk, hogyan fejlődtek.

A magok csírázása 2008-ban

2008 májusában a 6 Plumeria magunkat elvetettük. 20 napon belül 4 csírázni kezdett.
A 4 fiatal növényünket július végén cserépbe ültettük át, ezzel elegendő helyet hagytunk a gyökér fejlődésének. Akkoriban természetesen még hibát követtünk el és agyagedényt választottunk. Az agyag azért nem ideális, mert a kis gyökerek rátapadnak az agyagedényre és az átültetésnél majd biztosan el fognak szakadni.

 

Macska a Plumeriaban1 évesen

Ezen a képen, ami 2009 májusában készült, a növény már 1 éves. Az első telet a szobában, ablakpárkányra helyezve telelte át. A növényeket csak akkor öntöztük (akkor is csak kicsit), ha törzsük gyűrött, ráncos lett.
A külső hőmérsékletet és a fénysugárzást ellenére a Frangipanik mind a 4 levelüket megtartották, de szemmel láthatóan nem tetszett nekik a téli nyugalom.

 

2 évesen

2010 elejére a 4 db Frangipaniból sajnos 2 db lett. Ekkor egy 30x30x20cm-es műanyagedénybe ültettük át őket, és azonnal látványos fejlődésnek indultak.Valamikor 2010 közepén az egyik hirtelen nagyon lemaradt a másiktól. Lehet közre játszott, hogy a macskám megkedvelte a kis dzsungelt (tekintse meg a képet).
2010 végén a Frangipani szélessége kb. 25 cm és magassága kb. 1m lett.

 

Bali Magonc3 évesen

Ebben az évben lettek a növények 3 évesek. Ez a fotó azután készült, hogy az összes Frangipani újra az üvegházba került. A levelek fejlődése most kezdődik. Reméljük, hogy ebben az évben a legnagyobb Frangipanin az első rügyet is megcsodálhatjuk. Ha nem , akkor 2012-ben biztos. :D

Sajnos, az első szín egy magonctól nem mindig az igazi. A lazac színű, amit a képen látnak egy év múlva már egy fehér / sárga Frangipani lett.