Alternatív tenyésztési módszerek

Az internet sokféle oldalon a legkülönbözőbb tippekkel van tele, amelyek segítségével a Frangipani magokat egyszerűen és magas sikeraránnyal fel lehet nevelni. Szeretnénk Önöknek ezen az oldalon pár módszert röviden bemutatni.

 

Rosaszin Plumeria RubraTenyésztés műanyagzacskóban kókuszhéjjal

Találnak többek között olyan tippeket, hogy a magokat kókuszhéjjal egy műanyag tasakba rakjuk és ezeket minden nap megforgatjuk. A tasakban a nyirkosság által mikroklíma keletkezik, mellyel állandó melegnél a Plumeria magok csírázása gyorsan megtörténik.

Mi teszteltük ezt a fajta csíráztatást.

A 7 napban semmi nedvességet nem kaptak, csupán egy szóróüveggel a kókuszhéjakat kicsit benedvesítettük, mielőtt beletettük a magokat. A csírázási arány jó volt.

 

Tenyésztés fenyőkéregben

A kéreg hasonlóan a kókuszhéjhoz tárolja a nedvességet, és csak keveset ad le közvetlenül ebből. Továbbá a fenyőkéreg jobban tárolja a meleget, mint a kókuszhéj.

TAPASZTALAT: Mind az 5 mag elrohadt. A fenyőkéreg kevés vizet von el a magoktól így túl nedvesek maradtak és elrohadtak. Tehát ezt a módszert inkább nem ajánlom.

 

Tenyésztés papírban egy műanyagtasakban

Sarga Fehér PlumeriaEgy másik honlapon talál egyszerű tippet a magok nedves konyharuhába, majd egy műanyagtasakba helyezéséről egészen a magok csírázásáig. Ugyanezt a tippet kaptuk egy szállítótól is Hawaii-ból.