Plumeria magoktól a növényig

Bali Celadine MagoncEzen az oldalon meg szeretnénk mutatni Önnek, hogy a mi 6 db Frangipani magunk, melyeket 2007 végén Baliról hoztunk, hogyan fejlődtek.

A magok csírázása 2008-ban

2008 májusában a 6 Plumeria magunkat elvetettük. 20 napon belül 4 csírázni kezdett.
A 4 fiatal növényünket július végén cserépbe ültettük át, ezzel elegendő helyet hagytunk a gyökér fejlődésének. Akkoriban természetesen még hibát követtünk el és agyagedényt választottunk. Az agyag azért nem ideális, mert a kis gyökerek rátapadnak az agyagedényre és az átültetésnél majd biztosan el fognak szakadni.

 

Macska a Plumeriaban1 évesen

Ezen a képen, ami 2009 májusában készült, a növény már 1 éves. Az első telet a szobában, ablakpárkányra helyezve telelte át. A növényeket csak akkor öntöztük (akkor is csak kicsit), ha törzsük gyűrött, ráncos lett.
A külső hőmérsékletet és a fénysugárzást ellenére a Frangipanik mind a 4 levelüket megtartották, de szemmel láthatóan nem tetszett nekik a téli nyugalom.

 

2 évesen

2010 elejére a 4 db Frangipaniból sajnos 2 db lett. Ekkor egy 30x30x20cm-es műanyagedénybe ültettük át őket, és azonnal látványos fejlődésnek indultak.Valamikor 2010 közepén az egyik hirtelen nagyon lemaradt a másiktól. Lehet közre játszott, hogy a macskám megkedvelte a kis dzsungelt (tekintse meg a képet).
2010 végén a Frangipani szélessége kb. 25 cm és magassága kb. 1m lett.

 

Bali Magonc3 évesen

Ebben az évben lettek a növények 3 évesek. Ez a fotó azután készült, hogy az összes Frangipani újra az üvegházba került. A levelek fejlődése most kezdődik. Reméljük, hogy ebben az évben a legnagyobb Frangipanin az első rügyet is megcsodálhatjuk. Ha nem , akkor 2012-ben biztos. :D

Sajnos, az első szín egy magonctól nem mindig az igazi. A lazac színű, amit a képen látnak egy év múlva már egy fehér / sárga Frangipani lett.