Frangipani nyugalmi időszak – világkörüli út

A Frangipanik saját természetes élőhelyükön is ledobják leveleiket az úgynevezett „nyugalmi időszakban„, ahogy nálunk Magyarországon is (kivéve az Obtusakat, hiszen örökzöldek) . Nem szabad megijedni, ha télen nem marad sok levél, vagy Frangink teljesen kopasz lesz, hiszen ez egy természetes folyamat, melyre növényünknek szüksége van! Ilyenkor a növény pihen, hogy jövőre gyönyörű virágokkal örvendeztessen meg minket. Abból a vízből, és tápanyagból él, melyek a gyökérzetben maradtak. Ezekben a téli hónapokban növényünknek nincs szüksége sem vízre, sem tápanyagra. Nyugodtan tarthatjuk őket garázsban is (Obtusaknak kell fény, mivel örökzöldek!!), ha 10 foknál nincs kevesebb.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy Frangipanink egy trópusi növény, és a legjobb, ha azokat a körülményeket teremtjük meg neki, amire szüksége van! Mintha csak „otthon“ lenne.

Válogattunk Kedves Olvasóinknak pár képet az elmúlt évek gyűjteményeiből, a világ pár pontjáról, hogy láthassák a Frangipanik más tájakon is pihennek!

 

Dominika

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

dormancy3

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

Dominika

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

Dominika

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

Dominika

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

Lassan virágzik, de levél alig van

Bali 2014

Plumeria Rubra, Október 2014

Bali

Rubra vs. Obtusa

Plumeria Rubra balra, jobbra egy örökzöld Singapore Obtusa

2014 Bali

Bali, Plumeria Rubra

Plumeria Rubra, Október 2014

Bali

Thailand, Plumeria Rubra

Plumeria Rubra, Március 2015,

Thaiföld

 

Plumeria Rubra vs. Plumeria Obtusa

Rubra vs. ObtusaEz a fotónk a legjobb példa arra miért gondolják sokan, hogy a Frangipanik máshol nem dobják le a leveleiket, vagyis örökzöldek.

A nyaraló, aki fotózkodik Thaiföldön, vagy bárhol máshol nem fog odaállni egy Plumeria Rubra alá (balra), ha odaállhat egy Obtusa alá is, hiszen képei sokkal szebbek lesznek, mert az Obtusa örökzöld, ezért mindig gyönyörű (jobbra).

Különlegességek „Szivárványfa”

Mint más virágok, természetesen a Frangipanikat is tudják nemesíteni. Azaz egy egészséges alapra egy másik virágot ültetnek. A módszerek sokfélék (V-formájú vágás, ferde vágás vagy egyszerűen egy vágás, ahol V illetve ferde /srég/ vágás ajánlott) és az eredményt a fajok sokféleségén látják.

Mindenesetre a Plumeriáknál nem szükséges a nemesítés (lásd Jim Little: „Growing Plumerias in Hawaii and Around the World” könyveiben).

Szivárvány FaAmi azonban egész érdekes, az az úgynevezett szivárványfa. Itt különböző fajokat helyeznek az anyafák ágaira. Az eredmény egy fa, amely aztán (Pl.:) bal oldalon fehér, jobb oldalon rózsaszín vagy piros virágokkal díszíti a fát. Ezen a fán a fajok száma határtalan és ha valaki a trópusokon él vagy megfelelő üvegházakkal rendelkezik, akkor idővel képes szivárványfát is tenyészteni.

 

Phi Phi szigeten (Thaiföld) láttunk ilyet először. Közvetlenül a recepciónál állt egy fa őszibarack és piros színkeveredéssel, valamint az épület hátsó részében egy fa fehér és vérvörös virágokkal.

 

Frangipani / Plumeria

Plumeria Ruba 'Inca Gold'A Frangipani (Plumeria, de gyakran Templomfa vagy Nyugatindiai jázmin) a meténgfélék vagy télizöldfélék fajához tartozik.

A botanikus elnevezése a francia botanikustól, Charles Plumier -től ered. Trópusi, szubtrópusi tájak kedvelt növénye. Egyes tájakon (de mindenekelőtt Ázsiában) rajonganak a Plumeriáért, és Hawai-on az ismert virágkoszorút (a Lei) is ebből készítik, ott ültetvényeken is találkozhatunk vele. A Plumeria virágait néhány vidéken (pl.: Bangladesh-ben) temetkezési szertartásokon is használják.

A Frangipani neve ahhoz az olasz családhoz vezethető vissza, mely először készített a virágból parfümöt.

Az ötszirmú, húsos virágok különleges szélkerék formában helyezkednek el, és illatuk lenyűgöző, ezért is az egyik legdrágább parfümvirág a világon. Virágzása nyártól őszig tart, de fagyérzékenysége miatt hazánkban teleltetés szükséges.

A Frangipani levelei 50cm-re is nyúlhatnak és kb. 8-20cm szélesek is lehetnek, melyek nagyon erősek és robusztusak. Már a fiatal virágoknál is megállapítható a levél színéből, hogy virágunk kb. milyen színű lesz. Ha a levél színe sötét- és vörösesbarna színben játszik a virágunk valószínűleg piros, vagy sötét rózsaszín lesz. Ezzel szemben a fehéren vagy sárgán virágzóknál világoszöld és zöldessárga levélszíneket láthatunk.

Számtalan faj létezik színben és formában, melyek nagyrészt katalogizáltak és névvel ellátottak. Minden termesztőnek, aki új fajt tenyészt, van rá lehetősége, hogy a növényt regisztrálja és nevet adjon neki.

Celadine

A „Celadine” fajt gyakran nevezik a Frangipanik anyjának. Virágai fehérek, belsejének egyharmada sárga. A Celadine faj sok fórumon és néhol az irodalomban is szerepel, mint robusztus faj.

TIPP: Mint ázsiai nyaraló gyakrabban találkoztam a Plumeria Obtusa „Singapore” fajtával, mely a legelterjedtebb faj Ázsiában. Az Obtusa nagyon kényes, de örökzöld! Ha először vesz Plumeriat, inkabb egy Plumeria Rubraval érdemes kezdeni.

26 Plumeria Rubra "Divine" Plumeria Rubra "Pinmanee"