Plumeria föld saját keverés

Plumeria FöldMivel az utóbbi időben gyakran kérdezik, hogy hol lehet Plumeria földet vásárolni, illetve hogyan lehet önállóan előállítani, adunk pár tanácsot Önöknek, amivel minden bizonnyal sikerrel fognak járni.

A Plumeriak kedvelik a száraz, légáteresztő földet. Ha a földet önállóan szeretné bekeverni, ahhoz szüksége lesz pár összetevőre:

  1. kaktuszföld (építőipari, vagy kertész áruházból)
  2. perlit           (építőipari, vagy kertész áruházból) 
  3. kókusz chips, vagy háncs (fellazulás és nedvességszabályozáshoz)
  4. minimális virágföld
  5. macskaalom (vulkánköves)

Az alapvető hozzávalókat be tudják szerezni építő- vagy kertészáruházakban.

A kókusz-chips-et, vagy háncsot viszont nehéz beszerezni. Általában állatkereskedésekben lehet kapni, mint terrárium kiegészítő.

Az ideális keverék Plumeriaknak / Frangipaniknak

  • 50% Kókuszháncs ( NEM EHETŐ!!!!)
  • 20% Perlit
  • 20% Kaktuszföld
  • 10% Virágföld és macskaalom

Plumeria dugvány saját tenyésztéssel

2011-re végre, a saját Plumeriáink nagyra nőttek. Nos, mi megpróbálunk néhány Plumeriát, mint dugvány szaporítani. Ebben az ügyben előny a növény mérete. Az 5 anyanövény magassága 1.20m körül volt. A dugványok az anyanövény életkor információját öröklik (itt tehát 3 év) és ugyanakkor kisebbek, mint egy normális szobanövény.

Gyökerezés perlitben

A dugványokat egy perlittel teli cserépbe ültettük. A perlitet először megnedvesítettük, de ez nem feltétlenül szükséges.
Ideális esetben (ha a hőmérséklet 25-35 fok között marad) gyökérképződményt kb. az első 3-4 hétben megfigyelhetünk. Azonban ha a keverék vizes lesz, a dugvány rohadni kezd.

A dugványokat lehet direkt speciális Plumeria földbe is ültetni, és ezt ugyancsak egy picit be kell nedvesíteni. A gyökérképződmény itt is a 3-4. hétben (környezeti hőmérséklet szerint) kezd láthatóvá válni.

 

Frangipani dugványok 3 héttel később

Kb. 22 nap után a perlitben tárolt Plumeria dugványok egy hegesedéses jelleggel kezdtek el képződni, amiből néhány nap múlva gyökerek bújtak elő.  Ebben a 22 napban egyáltalán nem kaptak vizet. A vödör a dugványokkal együtt mindig közvetlenül a napon volt és nem az üvegházban. Tehát a páratartalom az átlagosnak felelt meg, nem trópusinak.