Frangipani nyugalmi időszak – világkörüli út

A Frangipanik saját természetes élőhelyükön is ledobják leveleiket az úgynevezett „nyugalmi időszakban„, ahogy nálunk Magyarországon is (kivéve az Obtusakat, hiszen örökzöldek) . Nem szabad megijedni, ha télen nem marad sok levél, vagy Frangink teljesen kopasz lesz, hiszen ez egy természetes folyamat, melyre növényünknek szüksége van! Ilyenkor a növény pihen, hogy jövőre gyönyörű virágokkal örvendeztessen meg minket. Abból a vízből, és tápanyagból él, melyek a gyökérzetben maradtak. Ezekben a téli hónapokban növényünknek nincs szüksége sem vízre, sem tápanyagra. Nyugodtan tarthatjuk őket garázsban is (Obtusaknak kell fény, mivel örökzöldek!!), ha 10 foknál nincs kevesebb.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy Frangipanink egy trópusi növény, és a legjobb, ha azokat a körülményeket teremtjük meg neki, amire szüksége van! Mintha csak „otthon“ lenne.

Válogattunk Kedves Olvasóinknak pár képet az elmúlt évek gyűjteményeiből, a világ pár pontjáról, hogy láthassák a Frangipanik más tájakon is pihennek!

 

Dominika

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

dormancy3

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

Dominika

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

Dominika

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

Dominika

Plumeria Rubra, Március 2013,
Dominikai Köztársaság

Lassan virágzik, de levél alig van

Bali 2014

Plumeria Rubra, Október 2014

Bali

Rubra vs. Obtusa

Plumeria Rubra balra, jobbra egy örökzöld Singapore Obtusa

2014 Bali

Bali, Plumeria Rubra

Plumeria Rubra, Október 2014

Bali

Thailand, Plumeria Rubra

Plumeria Rubra, Március 2015,

Thaiföld

 

Plumeria Rubra vs. Plumeria Obtusa

Rubra vs. ObtusaEz a fotónk a legjobb példa arra miért gondolják sokan, hogy a Frangipanik máshol nem dobják le a leveleiket, vagyis örökzöldek.

A nyaraló, aki fotózkodik Thaiföldön, vagy bárhol máshol nem fog odaállni egy Plumeria Rubra alá (balra), ha odaállhat egy Obtusa alá is, hiszen képei sokkal szebbek lesznek, mert az Obtusa örökzöld, ezért mindig gyönyörű (jobbra).

Galéria

A galéria összes képe szerzői jogvédelem alatt áll. Ha szeretne képet az oldalról lépjen velünk kapcsolatba az info kukac plumeria pont hu-n

Honnan tudom, hogy virágozni fog a Plumeriam?

Sokszor kapunk olyan kérdést üzenetben, hogy hol lehet látni, hogy jön a virág. Sokan azt gondolják, hogy onnan indul a virág, ahol régebben egy levél volt, vagy valahonnan a növény oldaláról.

A Plumeria virág MINDIG a növény közepéből indul. Amikor észrevesszük a kezdeményt, attól számítva néha 1.5 – 2 hónap is eltelik, mire megláthatjuk az első virágot. A virágzás akár 2 hónapig is eltarthat. Mikor már gyengébb lesz a növény, kisebbek lesznek a virágai.

Ha a Plumerian észrevesszük, hogy a tél előtt még virágkezdeményt hoz, akkor inkább vágjuk azt le novemberben. Csak mikor a növény már elég nagy és erős (2m magas, idős) akkor hagyjuk meg, mert akkor már a következő tavasszal tovább fog nőni.

 

Egy Plumeria magonc kb. 4-5 évesen tud először virágozni. Egy Plumeria dugvány rögtön virágképes.

 

bimbo3 bimbo2 bimbo1

Plumeria GYIK

A Frangipanik tulajdonképpen mérgezőek?

Igen, a fehér tejszerű lé magas dózisban emberekre mérgező.Kis mennyiségben bőrkiütést, irritációt okozhat.

Hány nap után kezd el egy Frangipani mag csírázni?

Ez nagyon változó. Volt, amelyik 3 nap után, és volt amelyik ( pl.: Nebels Gold) 15 nap után kezdett el csak csírázni.

Interneten is lehet dugványt rendelni?

Lehet, csak arra kell figyelni, ha más országból rendel, hogy a megfelelő papírok nélkül az országhatáron lefoglalhatják.

Kell trágyázni a földemet?

Igen, kell. Különösen ha cserépben tartja. A virágzáshoz magas foszfáttartalmú trágyázás szükséges, a fiatalabb növényeknél a magasabb nitráttartalmú trágyázás ajánlott.

Mekkorára nő egy Frangipani Európában?

A nagysága a cseréptől függ. Minél nagyobb a cserép, annál magasabb lesz. A szakirodalomban a növény magasságát egy30cm átmérőjű cserépben max 2m nagyságban állapítják meg.

Mennyi ideig lehet a magokat megőrizni?

2-3 évben állapítják meg az eltarthatóságát. Sötét és száraz helyen kell tárolni.

Mikor lehet a magoncokat átültetni?

Mihelyt legalább 2 levélpár képződik.

Milyen gyakran kell öntözni a Frangipanit?

Jobb kevesebbszer, mint túl sokszor. Ha túl sok vizet kapnak, akkor hamar gomba, ill. rothadás keletkezhet és a növény elpusztul. Nyáron a nagy melegben naponta öntözze, szeptembertől viszont elég 3-4 naponta, miután a föld már kiszáradt.

Milyen helyet válasszak a Frangipanimnak?

A Frangipanik kedvelik a napsütést. Minél naposabb, annál jobb nekik.

Télen szüksége van a Frangipaninak fényre?

Ha a Frangipanija a nyugalmi időszakának megkezdéséhez már ledobta a leveleit ( kb. november vége), akkor már nem fontos a fény, tehát gond nélkül tárolhatja garázsban.

Plumeria nevelése üvegházban

23Egy újabb terv valósult meg. A Plumeriáink egy különleges üvegházat kaptak.
Egy Pergant „Zeus” 7800, 16mm-es dupla palló lemezzel ékesíti most (tulajdonképpen már túl kicsi) kertünket.

Így már lehetőségünk nyílik szinte trópusi klímát teremteni a Plumeriáinknak és reméljük meghálálják azzal, hogy virágozni kezdenek.

A Plumeria magokból, amiket április végén vetettünk (400 db), csak kevés csírázott ki. Sajnos öreg magok voltak.

A kezdeti problémák után a túl erős napsütéssel (eleinte a Plumeriák 4 hónapig mesterséges fényt kaptak) napról napra látszódott az előrehaladás a növekedésükben.

Az üvegházat felszereltük egy páratartalom- szabályozóval is, és ehhez még 4db hőmérséklet és páratartalom érzékelőt is telepítettünk.

Az üvegház padlóját 3cm vastagon kókuszdió hánccsal töltöttük fel. Ez gyorsan kiszívja és elvezeti a nedvességet a cserepekből, továbbá meleg párnát nyújt a Plumeriák számára.

A hűvösebb hónapokra fűtéssel is fel kell szereljük az üvegházat.

December: Az összes Plumeriát az üvegházból a garázsba költöztettük át téli nyugalomba. Az üvegház fűtése olyan rossz, hogy ha a külső hőmérséklet 0 fok alá süllyed, akkor körülbelül 5 €-val kell számolni naponta a költségeket.

Időközben az összes 12cm-es Plumeriát 16 ill. 18 cm-es cserepekbe ültettük át és próbaképpen néhányat tartós trágyás földbe raktuk (az összes tipp ellenére), ami nem csak magas foszfáttal, hanem magas nitrát értékkel is rendelkezik. Egy tipp Jim Little: „Growing Plumerias in Hawai” cimű könyvéből.

FONTOS: Mielőtt üvegházat venne, meg kell nézni hogy az üveg, vagy műanyag szűri-e az UV fényt! Van olyan fajta, ami 50-70% UV-t is kiszűr. Ezt a fajtát nem szabad megvenni, ugyanis a Plumerianak kell a 100% UV fény. Ha nem kapja meg, akkor csak nőni fog, vékony, és gyenge lesz a törzs és virágozni sosem fog!

Különlegességek „Szivárványfa”

Mint más virágok, természetesen a Frangipanikat is tudják nemesíteni. Azaz egy egészséges alapra egy másik virágot ültetnek. A módszerek sokfélék (V-formájú vágás, ferde vágás vagy egyszerűen egy vágás, ahol V illetve ferde /srég/ vágás ajánlott) és az eredményt a fajok sokféleségén látják.

Mindenesetre a Plumeriáknál nem szükséges a nemesítés (lásd Jim Little: „Growing Plumerias in Hawaii and Around the World” könyveiben).

Szivárvány FaAmi azonban egész érdekes, az az úgynevezett szivárványfa. Itt különböző fajokat helyeznek az anyafák ágaira. Az eredmény egy fa, amely aztán (Pl.:) bal oldalon fehér, jobb oldalon rózsaszín vagy piros virágokkal díszíti a fát. Ezen a fán a fajok száma határtalan és ha valaki a trópusokon él vagy megfelelő üvegházakkal rendelkezik, akkor idővel képes szivárványfát is tenyészteni.

 

Phi Phi szigeten (Thaiföld) láttunk ilyet először. Közvetlenül a recepciónál állt egy fa őszibarack és piros színkeveredéssel, valamint az épület hátsó részében egy fa fehér és vérvörös virágokkal.

 

Plumeria föld saját keverés

Plumeria FöldMivel az utóbbi időben gyakran kérdezik, hogy hol lehet Plumeria földet vásárolni, illetve hogyan lehet önállóan előállítani, adunk pár tanácsot Önöknek, amivel minden bizonnyal sikerrel fognak járni.

A Plumeriak kedvelik a száraz, légáteresztő földet. Ha a földet önállóan szeretné bekeverni, ahhoz szüksége lesz pár összetevőre:

 1. kaktuszföld (építőipari, vagy kertész áruházból)
 2. perlit           (építőipari, vagy kertész áruházból) 
 3. kókusz chips, vagy háncs (fellazulás és nedvességszabályozáshoz)
 4. minimális virágföld
 5. macskaalom (vulkánköves)

Az alapvető hozzávalókat be tudják szerezni építő- vagy kertészáruházakban.

A kókusz-chips-et, vagy háncsot viszont nehéz beszerezni. Általában állatkereskedésekben lehet kapni, mint terrárium kiegészítő.

Az ideális keverék Plumeriaknak / Frangipaniknak

 • 50% Kókuszháncs ( NEM EHETŐ!!!!)
 • 20% Perlit
 • 20% Kaktuszföld
 • 10% Virágföld és macskaalom

Plumeria irodalom

plumera-pflege-tipps25A Plumeria kedvelőinek van néhány érdekes könyvük az Online-Könyvkereskedelemben. Ezzel a két könyvvel még jobban szélesíthetik ismeretüket a Plumeriákkal kapcsolatban. Természetesen ezt mind gyönyörű Plumeria képekkel.

Mindenki, aki többet szeretne a Plumeriákról megtudni, ill. profik titkos tippjeiről és tapasztalataikról szeretne olvasni, akkor a következő 2 könyvet érdemes megrendelnie.

Plumeria szakirodalom (angol)

 • Growing Plumerias in Hawaii and around the World (Autor: Jim Little)
 • Frangipani: A practical guide to growing Frangipani at home (Autor: Linda Ross, Lorna Ross, John Stowar)

 

Plumeria/Frangipani képeskönyvek

 • The Exotic Plumeria, a pictorial, Volume 1 (Autor: Alan W. Bunch)
 • Amazing Plumeria Photographs Vol.1 (Autor: Michael S. Anders)

 

plumera-pflege-tipps14

Plumeria átteleltetése

25Egy fontos téma a Plumeria rajongóknak természetesen a megfelelő átteleltetés. A Plumeriák nem bírják a mínuszokat, tehát fagyérzékenyek (érthető trópusi növényeknél)

Október elejétől kezdődően csökkenteni kell az öntözést, és novembertől az egészet abba is kell hagyni. Ezután a Plumeria téli álomba szenderül. Amikor az összes levelét ledobta, a szép zöld növényből csak egy törzs marad, akkor a növénynek már nincs szüksége sem fényre sem vízre. A Plumeriákat nyugodtan betehetik a pincébe vagy a garázsba. Ha Obtusank van, azt tudni kell, hogy örökzöld, és neki kell a fény, de locsolni a nyugalmi időszakban őt sem szabad.

FIGYELEM: Legalább 8-10 °C -ot kell biztosítani a növénynek!

Lehetséges (főleg az idősebb Frangipaniknál), hogy a gyökerek még nem elegendően nagyok ahhoz, hogy elég vizet szállítsanak a növénynek, akkor a törzs ráncos lesz (kb. mint egy öreg alma). Ebben az esetben meg kell kicsit öntözni (¼ csésze víz). Így a törzs 2-3 napon belül újra feszes lesz.

FIGYELEM: A téli álom nem csak azért van, mert fagy miatt be kell hozni a növényeket. A trópusi helyeken ez az időszak akkora tehető, amikor 3-4 hónapig nincs eső, és „csak“ 25-28°C van.

Téli nyugalom vége

Március, ill. áprilisban kezdődik el újra a folyamat, amikor a Plumeriák friss leveleket növesztenek és egy kis szerencsével a későbbiek során megjelennek az első Plumeria virágok is.

Mihelyt a levélfejlődést észrevesszük, újra lehet óvatosan öntözni és trágyázni. 3-4 hét után felvehetjük újra a megszokott öntözési tempót.frangipanischmuck

Tipikus Plumeria kártevők

Mint minden más növényt, a Plumeriát is ellephetik különböző rovarok, illetve betegségek, amik a növények létezését lényegesen befolyásolják.

Ezek a betegségek és rovarok könnyen úrrá lesznek a növény felett, és természetesen ezek a betegségek a csodaszép virágok végét is jelenthetik.

Levéltetű

Levéltetű

Az egyik tipikus, de szerencsére könnyen legyőzhető kártevő a levéltetű. Ezekkel a kártevőkkel szemben van elegendő biológiai készítmény, melyek a környezetre és mindenekelőtt a növényekre nem ártalmasak, mégis elpusztítják őket.

Ha észreveszi, hogy Frangipanija tetves lett, akkor be kell vetni valamilyen biológiai fegyvert ellenük, melyet bármely gazdaboltban beszerezhet.

 

Tripsz / Thripse

Egy további kártevő, ami a szobanövényekben okoz kárt és persze a Frangipaniktól sem riad vissza, a tripszek.
Ezek a rendkívül bosszantó kártevők a levelek felső részét zabálják le és a petéiket direkt a levélerekbe rakják, ami elegendő ahhoz, hogy az új hajtásokat szintén megtámadják. TripszA tripszek támadását gyakran az ezüstös levelekről vagy a gyűrött törzsről , ill. a deformált levelekről lehet felismerni. (tekintse meg a képet)

Jelenleg nincs semmiféle biológiai eljárás ezeknél a kártevőknél. Mivel van háziállatunk, csak egy módszer maradt:

 • minden növényt erős vízsugárral permetezzünk le, de emellett biztosítsuk a padlót, hogy ott se tudjon semmilyen lárva ill. pete támadni.
 • minden levelet alulról és felülről is permetezzünk be szappanos vízzel és tisztítsuk is meg. Viszont a földet takarjuk le!

Ez a kezelés tejesen megakadályozza a tripszek visszatérését.
Különböző gyártóktól tudunk szerezni rovarölő táprudakat, melyeket a földbe kell dugni és így a növény kap egy védőszert, ami megmérgezi, majd megsemmisíti a rovarokat. Ezeknek a táprudacskáknak van egy pozitív hatása is, mert 3 hónapig ellátja növényünket a megfelelő tápanyagokkal.
A legismertebb termék a BAYER LIZETAN. Ebből egy csomag kb. 3000Ft-ba kerül, amiben 40db van.

 

Fehér légy

Fehér LégyA fehér legyek gyakran visszatérő rovarok Európában, amelyek jelentős károkat okozhatnak a növényekben.
Nagyon pici 1-2 mm-es fehér legyek, melyek inkább a levelek alsó részét támadják meg, és ott okozzák a legnagyobb kárt azzal, hogy megrágják a leveleket. Ha nem cselekszünk időben, akkor nagyon gyorsan elszaporodhatnak.

A fehér légy ellen szintén eredményeket érhetünk el a fennt már említett táprudacskákkal.

 

Pókatkák

A pókatka nagyon veszélyes, és nehezen kipusztítható kártevő. Ha nem elég magas a páratartalom ott, ahol a virág áll az kedvez a pókatkáknak, hiszen ezt a száraz környezetet szeretik. Onnan ismerhetjük fel őket, hogy a levelek szürkék, vagy ezüstösek lesznek és deformáltabbak. Ha alaposan megfigyeljük a leveleket, akkor pici pókhálószerű szőröket is észrevehetünk.

PókatkákA pókatkának több fajtája is ismert, és a legveszélyesebb kártevő a Frangipanira nézve, mivel nem csak a leveleket, hanem a friss hajtásokat is megtámadja.

Bármilyen vegyszerre kb. egy év múlva immunis lesz, vagy már lehet, hogy most is az. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy az összes beteg levelet levágjuk, valamint a friss levélkezdeményeket, hiszen ott rejtőzködnek. A levágott leveleket a legjobb elégetni. Ha a növény friss hajtása púpos, ráncos, mintha kiütéses lenne, akkor ott is kb. 5-10 cm-t le kell vágni. Ha megszabadultunk a beteg részektől, akkor az egész növényt alaposan le kell mosni, és nedvesebb, párásabb környezetet kell biztosítani. Elég ha háromszor egy nap lespricceljük őket vízzel.