Plumeria átteleltetése

25Egy fontos téma a Plumeria rajongóknak természetesen a megfelelő átteleltetés. A Plumeriák nem bírják a mínuszokat, tehát fagyérzékenyek (érthető trópusi növényeknél)

Október elejétől kezdődően csökkenteni kell az öntözést, és novembertől az egészet abba is kell hagyni. Ezután a Plumeria téli álomba szenderül. Amikor az összes levelét ledobta, a szép zöld növényből csak egy törzs marad, akkor a növénynek már nincs szüksége sem fényre sem vízre. A Plumeriákat nyugodtan betehetik a pincébe vagy a garázsba. Ha Obtusank van, azt tudni kell, hogy örökzöld, és neki kell a fény, de locsolni a nyugalmi időszakban őt sem szabad.

FIGYELEM: Legalább 8-10 °C -ot kell biztosítani a növénynek!

Lehetséges (főleg az idősebb Frangipaniknál), hogy a gyökerek még nem elegendően nagyok ahhoz, hogy elég vizet szállítsanak a növénynek, akkor a törzs ráncos lesz (kb. mint egy öreg alma). Ebben az esetben meg kell kicsit öntözni (¼ csésze víz). Így a törzs 2-3 napon belül újra feszes lesz.

FIGYELEM: A téli álom nem csak azért van, mert fagy miatt be kell hozni a növényeket. A trópusi helyeken ez az időszak akkora tehető, amikor 3-4 hónapig nincs eső, és „csak“ 25-28°C van.

Téli nyugalom vége

Március, ill. áprilisban kezdődik el újra a folyamat, amikor a Plumeriák friss leveleket növesztenek és egy kis szerencsével a későbbiek során megjelennek az első Plumeria virágok is.

Mihelyt a levélfejlődést észrevesszük, újra lehet óvatosan öntözni és trágyázni. 3-4 hét után felvehetjük újra a megszokott öntözési tempót.frangipanischmuck