Rólunk

Plumeria Ruba R031999 novemberében ismerkedtünk meg először a csodálatos Frangipani virággal (ami még Templomfa, Nyugatindiai jázmin és Plumeriaként is ismert).
Ez Balin történt, ahol nem sokkal a leszállás után megfogott minket a finom édeskés illat, és tudni akartuk, hogy honnan jön. Az idegenvezető elmagyarázott nekünk néhány dolgot a Frangipanikról. Megtudtuk, hogy számtalan virágszín, ill. virágillat létezik és hogy Balin a Frangipani mindenhol virágzik.

A színek és virágformák száma szinte határtalan. Természetesen az volt a célunk, hogy egy ilyen Frangipani virág otthon, nálunk is legyen. A kérdés csak az volt, hogy lehet ezt a gyönyörű virágot Európába vinni.

A hotelünk kertésze azt tanácsolta, hogy keressünk egy fát, melyen a virágok tetszenek, és ott egy pár egészségesnek tűnő véget egy éles késsel egyszerűen vágjunk le. Ennek a hossza (Cuttings, Dugvány) legalább 20 cm kell hogy legyen. A levágott részt szabadítsuk meg a levelektől, majd egy kendőbe beletekerve vihetjük haza.

Így is tettük és 6 levágott részt hazavittünk, melyeket virágföldbe ültettük. Mi úgy gondoltuk, hogy egy trópusi növénynek több vízre van szüksége, ezért öntöztük…

TÉVEDÉS! 2 hónap után mind a 6 elrohadt. Ebből 4 már gyökeret eresztett, de a sok nedvesség miatt azok is elpusztultak. Tehát meghiúsult az első kísérlet, hogy egy Frangipani növényt Európába költöztessünk.

Rozsaszin Plumeria Rubra

A második kísérlet 2001-ben ugyanúgy kudarcot vallott.

2007 óta sikeres Plumeria termesztők lettünk. Volt már olyan időszak is, amikor kb. 500db virággal rendelkeztünk, melyek nagy részét helyhiány miatt a Keszthelyi Pálmaháznak ajándékoztunk. Most kb. 200 növényünk van a magoncoktól egészen a 3 méteres fáig. Információink szerint a második helyen állunk az országban Frangipani mennyiség szempontjából (2014 óta Keszthelyen már csak kevés Frangipani maradt a Pálmaházban).

2016-tól szeretnénk még több emberrel megismertetni ezt a gyönyörű trópusi növényt, és tervezés alatt áll egy webshop, ahonnan már bárki tud rendelni Frangipanit, a megfelelő szakmai tanácsokkal ellátva.

Frangipani / Plumeria

Plumeria Ruba 'Inca Gold'A Frangipani (Plumeria, de gyakran Templomfa vagy Nyugatindiai jázmin) a meténgfélék vagy télizöldfélék fajához tartozik.

A botanikus elnevezése a francia botanikustól, Charles Plumier -től ered. Trópusi, szubtrópusi tájak kedvelt növénye. Egyes tájakon (de mindenekelőtt Ázsiában) rajonganak a Plumeriáért, és Hawai-on az ismert virágkoszorút (a Lei) is ebből készítik, ott ültetvényeken is találkozhatunk vele. A Plumeria virágait néhány vidéken (pl.: Bangladesh-ben) temetkezési szertartásokon is használják.

A Frangipani neve ahhoz az olasz családhoz vezethető vissza, mely először készített a virágból parfümöt.

Az ötszirmú, húsos virágok különleges szélkerék formában helyezkednek el, és illatuk lenyűgöző, ezért is az egyik legdrágább parfümvirág a világon. Virágzása nyártól őszig tart, de fagyérzékenysége miatt hazánkban teleltetés szükséges.

A Frangipani levelei 50cm-re is nyúlhatnak és kb. 8-20cm szélesek is lehetnek, melyek nagyon erősek és robusztusak. Már a fiatal virágoknál is megállapítható a levél színéből, hogy virágunk kb. milyen színű lesz. Ha a levél színe sötét- és vörösesbarna színben játszik a virágunk valószínűleg piros, vagy sötét rózsaszín lesz. Ezzel szemben a fehéren vagy sárgán virágzóknál világoszöld és zöldessárga levélszíneket láthatunk.

Számtalan faj létezik színben és formában, melyek nagyrészt katalogizáltak és névvel ellátottak. Minden termesztőnek, aki új fajt tenyészt, van rá lehetősége, hogy a növényt regisztrálja és nevet adjon neki.

Celadine

A „Celadine” fajt gyakran nevezik a Frangipanik anyjának. Virágai fehérek, belsejének egyharmada sárga. A Celadine faj sok fórumon és néhol az irodalomban is szerepel, mint robusztus faj.

TIPP: Mint ázsiai nyaraló gyakrabban találkoztam a Plumeria Obtusa „Singapore” fajtával, mely a legelterjedtebb faj Ázsiában. Az Obtusa nagyon kényes, de örökzöld! Ha először vesz Plumeriat, inkabb egy Plumeria Rubraval érdemes kezdeni.

26 Plumeria Rubra "Divine" Plumeria Rubra "Pinmanee"