Különlegességek „Szivárványfa”

Mint más virágok, természetesen a Frangipanikat is tudják nemesíteni. Azaz egy egészséges alapra egy másik virágot ültetnek. A módszerek sokfélék (V-formájú vágás, ferde vágás vagy egyszerűen egy vágás, ahol V illetve ferde /srég/ vágás ajánlott) és az eredményt a fajok sokféleségén látják.

Mindenesetre a Plumeriáknál nem szükséges a nemesítés (lásd Jim Little: „Growing Plumerias in Hawaii and Around the World” könyveiben).

Szivárvány FaAmi azonban egész érdekes, az az úgynevezett szivárványfa. Itt különböző fajokat helyeznek az anyafák ágaira. Az eredmény egy fa, amely aztán (Pl.:) bal oldalon fehér, jobb oldalon rózsaszín vagy piros virágokkal díszíti a fát. Ezen a fán a fajok száma határtalan és ha valaki a trópusokon él vagy megfelelő üvegházakkal rendelkezik, akkor idővel képes szivárványfát is tenyészteni.

 

Phi Phi szigeten (Thaiföld) láttunk ilyet először. Közvetlenül a recepciónál állt egy fa őszibarack és piros színkeveredéssel, valamint az épület hátsó részében egy fa fehér és vérvörös virágokkal.