Plumeria nevelése üvegházban

23Egy újabb terv valósult meg. A Plumeriáink egy különleges üvegházat kaptak.
Egy Pergant „Zeus” 7800, 16mm-es dupla palló lemezzel ékesíti most (tulajdonképpen már túl kicsi) kertünket.

Így már lehetőségünk nyílik szinte trópusi klímát teremteni a Plumeriáinknak és reméljük meghálálják azzal, hogy virágozni kezdenek.

A Plumeria magokból, amiket április végén vetettünk (400 db), csak kevés csírázott ki. Sajnos öreg magok voltak.

A kezdeti problémák után a túl erős napsütéssel (eleinte a Plumeriák 4 hónapig mesterséges fényt kaptak) napról napra látszódott az előrehaladás a növekedésükben.

Az üvegházat felszereltük egy páratartalom- szabályozóval is, és ehhez még 4db hőmérséklet és páratartalom érzékelőt is telepítettünk.

Az üvegház padlóját 3cm vastagon kókuszdió hánccsal töltöttük fel. Ez gyorsan kiszívja és elvezeti a nedvességet a cserepekből, továbbá meleg párnát nyújt a Plumeriák számára.

A hűvösebb hónapokra fűtéssel is fel kell szereljük az üvegházat.

December: Az összes Plumeriát az üvegházból a garázsba költöztettük át téli nyugalomba. Az üvegház fűtése olyan rossz, hogy ha a külső hőmérséklet 0 fok alá süllyed, akkor körülbelül 5 €-val kell számolni naponta a költségeket.

Időközben az összes 12cm-es Plumeriát 16 ill. 18 cm-es cserepekbe ültettük át és próbaképpen néhányat tartós trágyás földbe raktuk (az összes tipp ellenére), ami nem csak magas foszfáttal, hanem magas nitrát értékkel is rendelkezik. Egy tipp Jim Little: „Growing Plumerias in Hawai” cimű könyvéből.

FONTOS: Mielőtt üvegházat venne, meg kell nézni hogy az üveg, vagy műanyag szűri-e az UV fényt! Van olyan fajta, ami 50-70% UV-t is kiszűr. Ezt a fajtát nem szabad megvenni, ugyanis a Plumerianak kell a 100% UV fény. Ha nem kapja meg, akkor csak nőni fog, vékony, és gyenge lesz a törzs és virágozni sosem fog!