Plumeria tenyésztés magokból

Plumeria magházFrangipani felnevelése magokból nem olyan nehéz. Egy kis fáradozással sikerül és tapasztalatszerzésre is nagyon jó.

A Frangipani mag nagyon hasonlít a juharra. Az első részben az a rész található, ami később (ha mindent helyesen csinál) csírázik, a hátsó rész egy vékony zászlóból áll, aminek az a feladata, hogy a magokat – ha fúj a szél – gondosan eloszlassa..

Frangipani magokat sok szolgáltatótól is kaphatunk , akik ezeket gyakran egy csomagméretben 5, 10 vagy 15 maggal kínálják.

TIPP: Ne vásároljon akármilyen extrém színű Plumeria-t az ebay-en! Ott nagyon sok a hamis kínálat (citromsárga+zöld, kék, fekete stb…)

Minden szolgáltató megfelelően szállítja a magokat, és érthetően megjelöli a kis műanyag zacskókat.
Amennyiben a magokat nem szeretné azonnal elültetni, akkor ezeket száraz, sötét helyen kell megőrizni. Különböző fórumokon a Frangipani magok tartósságát max. 3 évben állapítják meg.
Mivel soha nem lehet tudni, hogy egy szolgáltató mennyi idős magokat kínál, ezért érdemes minél hamarabb elvetni őket. A legjobb időpont április/május, alkalmatlanok a hűvös október-márciusi hónapok (hacsak nincs egy fűthető üvegház).

 

Plumeria MagokA Plumeria magok tárolása

Ha a Plumeria magokat hosszabb ideig szeretné elraktározni, akkor azokat ne műanyagzacskókba, hanem kis papírzacskókban tárolja, mert a magoknak levegőzniük kell, hogy ne veszítsék el a csírázási képességüket.

 

 

TIPP: Általánosságban azt is mondhatjuk, hogy minél tovább raktározzuk a magokat, annál csekélyebb az esély a Plumeria magok csírázására.

 

A Plumeria termés / magház

Plumeria Mag CsirasEgy Frangipani nagyon ritkán kezd el magot képezni.

A méhek és a szokásos rovarok nem mennek elég mélyen a virágba, hogy a megtermékenyítést a virágporral elvégezzék.
Csak speciális rovarok érik el a természetes megtermékenyítést virágporral, melyekkel Magyarországon eddig még sajnos nem találkoztam.