Plumeria magok tapasztalataink

Sarga Plumeria RubraElőző években a legkülönbözőbb forrásokból vásároltunk rengeteg Plumeria magot, amiket el is vetettünk és összegyűjtöttünk néhány személyes tapasztalatot. A Plumeria magok 98%-a 10 napon belül csírázni kezdett.

A lila színű Frangipani magjait gyakran drágán árulják, de mi mégis rendeltünk belőle pár darabot kipróbálni. Ezekből a Plumeria magokból egyetlen egy sem csírázott ki.

A Frangipani magok előcsíráztatása

Különböző fórumokon a Plumeria magok csírázási idejét nyirkos helyen (nem nedves!!) kb. 24 órában állapítják meg. Helyezzék konyhapapírba, majd tegyék el meleg helyre.

24 óra múlva a termőképes magoknak egyértelműen vastagabbnak kell lenniük.

Viszont nem árt várni 2 napot. Általában ez a teszt jó eredményt mutat. Azok a magok, amelyek 2 nap után sem lesznek nagyobbak, nem fognak csírázni a földben sem. Mi 6x próbálkoztunk meg 5db maggal, ebből 2x a magok 48 óra eltelte után sem lettek nagyobbak. Mi ennek ellenére földbe ültettük őket, de nem jártunk sikerrel.

 

Alternativ módszerek

Az utolsó hónapban különböző módszereket próbáltunk ki és végül rájöttünk, hogy a legjobb csírázást akkor érjük el, ha a magokat tasakba helyezzük kókuszhéjjal. Nem szabad, hogy a tasakban túl sok nedvesség legyen, mert az a magok rohadásához vezethet.

 

Madame Rainbow PlumeriaA magokat mindig jól meg kell jelölni

Azt ajánljuk Önnek (abban az esetben, ha több, mint egy Plumeria fajt akarnak elvetni), hogy a veteményt mindig gondosan jelölje meg. Azaz a Plumeria fajt és még talán a magok ültetési dátumát is érdemes ráírni.

Ez segít, ha valaki bizonytalan, hogy melyik palánta melyik Plumeria fajhoz tartozik, és abban az esetben, ha a magok nem csíráznak, mindig tudhatjuk, hogy melyikből kell utánrendelni.