Plumeria termesztés dugványból

Plumeria DugványTermészetesen a Frangipanikat dugványból is fel lehet nevelni. Majdnem, hogy nincs olyan robusztus növény, mint a Plumeria / Frangipani, ami ilyen rövid idő alatt gyökeret ereszt, hogy aztán újra egy növény tudjon kifejlődni. Ha Ön egy ilyen levágott részt „Cuttings” rendel, figyeljen arra, hogy erős és egészséges levágott szakaszról legyen szó (mindig olvassa el pontosan a leírást). A levágott rész legalább 25-30cm legyen.

Töltsön meg egy virágcserepet (ideális egy fekete műanyagcserép, aminek az átmérője 20-30cm) földdel, ami nagyon jól vezeti a vizet, ugyanis a víz a dugványokra nézve még veszélyesebb, mint magukra a kifejlett növényekre. A dugványt kb. 6-8cm-re dugja a földbe és jól nyomkodja meg a földet a dugvány körül. Ha van lehetősége, akkor rakjon még 1cm vastagon fenyőkérget a földre, mert az jól tartja a meleget. A cserepet helyezze napos, szélcsendes helyre. Először csak akkor öntözze, ha a föld teljesen kiszáradt! Általában hetente egyszer kell a fiatal Plumeriáknak kevés vizet adni.

 

Ideális módszer gyökereztetéshez

A frissen vágott Plumeria dugványt rögtön tegye perlitbe, a nyaralásból hazahozottal ugyanígy járjon el. Itt van egy kis videó, hogyan csináljuk.


Perlitet kapunk majdnem minden építőipari áruházban, vagy kertésztől.

FONTOS: Nem szabad olyan perlitet venni, amelyik nem növénynek való (kémiai adalékanyagok miatt)

Ez a módszer nekünk a legsikeresebb, csak arra kell még figyelnünk, hogy a perlites vödrünk mindig 20°C fölött álljon.

 

Rossz minőség, helytelen kezelés

Sajnos az interneten keresztüli rendelésnél nem kapjuk mindig a legjobb minőséget. Nekem ezt a saját bőrömön kellett megtapasztalnom.
A levágott részeket Thaiföldről Magyárorszagra küldték, de először egy rossz címre. Mint ahogy én is jártam, a 15-ből 13 már teljesen rohadt volt, mire hozzám került. Ilyen esetben meg lehet próbálni a rossz részt kivágni.

TIPP: Rendeljen mindig a legjobb Plumeria farmokról, ill. valódi kereskedőktől és ne hobby-Frangipani kertészektől, akik a helytelenül kezelt vagy rossz minőséget nagyon drágán, borsos postaköltségért küldik.

FONTOS: Ha dugványokat, vagy növényt szeretne rendelni az interneten (Európán kívül) akkor kell egy „Phytosanitary Certificate„. Ha nincs hozzá meg ez az irat, akkor a vám megsemmisítheti a dugványt vagy a növényt. Egy ilyen bizonyítvány legtöbbször ingyen van a növényhez, de néha 5-15 USD-t is kell érte fizetni!

A trópusok előnyei

A trópusokon nem kell sok mindennel törődnünk. Egyszerűen levág egy egészséges (de az idősebb hajtásoknál-a hegyének zöldnek, a többi részének pedig szürkének kell lennie) hajtást és perlitbe dugja. Egy-két héten belül a gyökér képződni és nőni fog.

A trópusokon (ill. ha a Frangipani ideális éghajlatra talál) évente 70 – 150cm-t is nő.