Plumeria nevelése üvegházban

23Egy újabb terv valósult meg. A Plumeriáink egy különleges üvegházat kaptak.
Egy Pergant „Zeus” 7800, 16mm-es dupla palló lemezzel ékesíti most (tulajdonképpen már túl kicsi) kertünket.

Így már lehetőségünk nyílik szinte trópusi klímát teremteni a Plumeriáinknak és reméljük meghálálják azzal, hogy virágozni kezdenek.

A Plumeria magokból, amiket április végén vetettünk (400 db), csak kevés csírázott ki. Sajnos öreg magok voltak.

A kezdeti problémák után a túl erős napsütéssel (eleinte a Plumeriák 4 hónapig mesterséges fényt kaptak) napról napra látszódott az előrehaladás a növekedésükben.

Az üvegházat felszereltük egy páratartalom- szabályozóval is, és ehhez még 4db hőmérséklet és páratartalom érzékelőt is telepítettünk.

Az üvegház padlóját 3cm vastagon kókuszdió hánccsal töltöttük fel. Ez gyorsan kiszívja és elvezeti a nedvességet a cserepekből, továbbá meleg párnát nyújt a Plumeriák számára.

A hűvösebb hónapokra fűtéssel is fel kell szereljük az üvegházat.

December: Az összes Plumeriát az üvegházból a garázsba költöztettük át téli nyugalomba. Az üvegház fűtése olyan rossz, hogy ha a külső hőmérséklet 0 fok alá süllyed, akkor körülbelül 5 €-val kell számolni naponta a költségeket.

Időközben az összes 12cm-es Plumeriát 16 ill. 18 cm-es cserepekbe ültettük át és próbaképpen néhányat tartós trágyás földbe raktuk (az összes tipp ellenére), ami nem csak magas foszfáttal, hanem magas nitrát értékkel is rendelkezik. Egy tipp Jim Little: „Growing Plumerias in Hawai” cimű könyvéből.

FONTOS: Mielőtt üvegházat venne, meg kell nézni hogy az üveg, vagy műanyag szűri-e az UV fényt! Van olyan fajta, ami 50-70% UV-t is kiszűr. Ezt a fajtát nem szabad megvenni, ugyanis a Plumerianak kell a 100% UV fény. Ha nem kapja meg, akkor csak nőni fog, vékony, és gyenge lesz a törzs és virágozni sosem fog!

Plumeria föld saját keverés

Plumeria FöldMivel az utóbbi időben gyakran kérdezik, hogy hol lehet Plumeria földet vásárolni, illetve hogyan lehet önállóan előállítani, adunk pár tanácsot Önöknek, amivel minden bizonnyal sikerrel fognak járni.

A Plumeriak kedvelik a száraz, légáteresztő földet. Ha a földet önállóan szeretné bekeverni, ahhoz szüksége lesz pár összetevőre:

  1. kaktuszföld (építőipari, vagy kertész áruházból)
  2. perlit           (építőipari, vagy kertész áruházból) 
  3. kókusz chips, vagy háncs (fellazulás és nedvességszabályozáshoz)
  4. minimális virágföld
  5. macskaalom (vulkánköves)

Az alapvető hozzávalókat be tudják szerezni építő- vagy kertészáruházakban.

A kókusz-chips-et, vagy háncsot viszont nehéz beszerezni. Általában állatkereskedésekben lehet kapni, mint terrárium kiegészítő.

Az ideális keverék Plumeriaknak / Frangipaniknak

  • 50% Kókuszháncs ( NEM EHETŐ!!!!)
  • 20% Perlit
  • 20% Kaktuszföld
  • 10% Virágföld és macskaalom