Plumeria beszerzési források

20Plumeria növényt, dugványt (gyökeret eresztett vagy gyökér nélkülit), és Plumeria magokat kényelmesen tud rendelni akár az interneten keresztül.

Sok eladó (elsősorban Thaiföldről) bizonyítvánnyal és vámigazolással szállítja a növényeket.

Sajnos velünk is gyakran megesett, hogy a határon a dugványokat elkobozták, mert nem volt semmi igazolás csatolva. Mindig gondolni kell a kockázatra, hogy sok pénzt kiadunk, de lehet, hogy a növény soha nem fogja a saját kertünket ékesíteni. Ha hiányzik a „Phytosanitary Certificate“, vagy az eladó ezt nem biztosítja a növény mellé, nem szabad rendelni.

Ellenben Plumeria magokat problémamentesen tudnak rendelni. Ezeket gyakran normál borítékban küldik és jó csomagolás jellemzi őket.

A külföldi eladók gyakran meglepik a megrendelőket pár extra maggal, vagy különleges fajtájúval is.

 

Plumeria mag vagy dugvány?

Egy növény ill. dugvány (Cuttings) rendelésénél kérdezze meg az eladót, hogy a bizonyítványokkal minden rendben van-e.

Ha Plumeria virágot, vagy dugványt vesz az már valószínűleg abban az évben, vagy a következőben virágozni is fog.

A Frangipani magoknál 3-6 évig (nálunk) is eltarthat, mire az első virágkezdeményt megláthatjuk és sajnos vannak olyan növények is, melyek soha nem virágoznak.

 

24 17

Plumeria magok tapasztalataink

Sarga Plumeria RubraElőző években a legkülönbözőbb forrásokból vásároltunk rengeteg Plumeria magot, amiket el is vetettünk és összegyűjtöttünk néhány személyes tapasztalatot. A Plumeria magok 98%-a 10 napon belül csírázni kezdett.

A lila színű Frangipani magjait gyakran drágán árulják, de mi mégis rendeltünk belőle pár darabot kipróbálni. Ezekből a Plumeria magokból egyetlen egy sem csírázott ki.

A Frangipani magok előcsíráztatása

Különböző fórumokon a Plumeria magok csírázási idejét nyirkos helyen (nem nedves!!) kb. 24 órában állapítják meg. Helyezzék konyhapapírba, majd tegyék el meleg helyre.

24 óra múlva a termőképes magoknak egyértelműen vastagabbnak kell lenniük.

Viszont nem árt várni 2 napot. Általában ez a teszt jó eredményt mutat. Azok a magok, amelyek 2 nap után sem lesznek nagyobbak, nem fognak csírázni a földben sem. Mi 6x próbálkoztunk meg 5db maggal, ebből 2x a magok 48 óra eltelte után sem lettek nagyobbak. Mi ennek ellenére földbe ültettük őket, de nem jártunk sikerrel.

 

Alternativ módszerek

Az utolsó hónapban különböző módszereket próbáltunk ki és végül rájöttünk, hogy a legjobb csírázást akkor érjük el, ha a magokat tasakba helyezzük kókuszhéjjal. Nem szabad, hogy a tasakban túl sok nedvesség legyen, mert az a magok rohadásához vezethet.

 

Madame Rainbow PlumeriaA magokat mindig jól meg kell jelölni

Azt ajánljuk Önnek (abban az esetben, ha több, mint egy Plumeria fajt akarnak elvetni), hogy a veteményt mindig gondosan jelölje meg. Azaz a Plumeria fajt és még talán a magok ültetési dátumát is érdemes ráírni.

Ez segít, ha valaki bizonytalan, hogy melyik palánta melyik Plumeria fajhoz tartozik, és abban az esetben, ha a magok nem csíráznak, mindig tudhatjuk, hogy melyikből kell utánrendelni.

 

 

Plumeria magoktól a növényig

Bali Celadine MagoncEzen az oldalon meg szeretnénk mutatni Önnek, hogy a mi 6 db Frangipani magunk, melyeket 2007 végén Baliról hoztunk, hogyan fejlődtek.

A magok csírázása 2008-ban

2008 májusában a 6 Plumeria magunkat elvetettük. 20 napon belül 4 csírázni kezdett.
A 4 fiatal növényünket július végén cserépbe ültettük át, ezzel elegendő helyet hagytunk a gyökér fejlődésének. Akkoriban természetesen még hibát követtünk el és agyagedényt választottunk. Az agyag azért nem ideális, mert a kis gyökerek rátapadnak az agyagedényre és az átültetésnél majd biztosan el fognak szakadni.

 

Macska a Plumeriaban1 évesen

Ezen a képen, ami 2009 májusában készült, a növény már 1 éves. Az első telet a szobában, ablakpárkányra helyezve telelte át. A növényeket csak akkor öntöztük (akkor is csak kicsit), ha törzsük gyűrött, ráncos lett.
A külső hőmérsékletet és a fénysugárzást ellenére a Frangipanik mind a 4 levelüket megtartották, de szemmel láthatóan nem tetszett nekik a téli nyugalom.

 

2 évesen

2010 elejére a 4 db Frangipaniból sajnos 2 db lett. Ekkor egy 30x30x20cm-es műanyagedénybe ültettük át őket, és azonnal látványos fejlődésnek indultak.Valamikor 2010 közepén az egyik hirtelen nagyon lemaradt a másiktól. Lehet közre játszott, hogy a macskám megkedvelte a kis dzsungelt (tekintse meg a képet).
2010 végén a Frangipani szélessége kb. 25 cm és magassága kb. 1m lett.

 

Bali Magonc3 évesen

Ebben az évben lettek a növények 3 évesek. Ez a fotó azután készült, hogy az összes Frangipani újra az üvegházba került. A levelek fejlődése most kezdődik. Reméljük, hogy ebben az évben a legnagyobb Frangipanin az első rügyet is megcsodálhatjuk. Ha nem , akkor 2012-ben biztos. :D

Sajnos, az első szín egy magonctól nem mindig az igazi. A lazac színű, amit a képen látnak egy év múlva már egy fehér / sárga Frangipani lett.

Alternatív tenyésztési módszerek

Az internet sokféle oldalon a legkülönbözőbb tippekkel van tele, amelyek segítségével a Frangipani magokat egyszerűen és magas sikeraránnyal fel lehet nevelni. Szeretnénk Önöknek ezen az oldalon pár módszert röviden bemutatni.

 

Rosaszin Plumeria RubraTenyésztés műanyagzacskóban kókuszhéjjal

Találnak többek között olyan tippeket, hogy a magokat kókuszhéjjal egy műanyag tasakba rakjuk és ezeket minden nap megforgatjuk. A tasakban a nyirkosság által mikroklíma keletkezik, mellyel állandó melegnél a Plumeria magok csírázása gyorsan megtörténik.

Mi teszteltük ezt a fajta csíráztatást.

A 7 napban semmi nedvességet nem kaptak, csupán egy szóróüveggel a kókuszhéjakat kicsit benedvesítettük, mielőtt beletettük a magokat. A csírázási arány jó volt.

 

Tenyésztés fenyőkéregben

A kéreg hasonlóan a kókuszhéjhoz tárolja a nedvességet, és csak keveset ad le közvetlenül ebből. Továbbá a fenyőkéreg jobban tárolja a meleget, mint a kókuszhéj.

TAPASZTALAT: Mind az 5 mag elrohadt. A fenyőkéreg kevés vizet von el a magoktól így túl nedvesek maradtak és elrohadtak. Tehát ezt a módszert inkább nem ajánlom.

 

Tenyésztés papírban egy műanyagtasakban

Sarga Fehér PlumeriaEgy másik honlapon talál egyszerű tippet a magok nedves konyharuhába, majd egy műanyagtasakba helyezéséről egészen a magok csírázásáig. Ugyanezt a tippet kaptuk egy szállítótól is Hawaii-ból.

Plumeria csírázási és gondozási tippek

Plumeria Csira7-14 nap után a magoknak csírázniuk kell. Nézzen rá gyakran, hogy a teljes mag mozog-e felfelé és hogy alatta van-e gyökérképződés. Pár nap múlva a magház szétpukkan és megtekinthetjük mindkét csíralevelet (ezek még nem az első igazi levelek) . 1-2 nap múlva ezek a csíralevelek „kinyílnak” és középen megjelennek az első levelek.

20-30 nap után a legtöbb csírán megjelenik az első 4 igazi levél. Ilyenkor lehet átültetni a fiatal növényeket.
Az átültetésnél, ill. a növények szétválasztásánál nagyon kell figyelni, hogy az érzékeny gyökér ne sérüljön. Válasszon egy műanyag edényt amiben a növény legalább 1-2 évig nőni tud, mielőtt egy nagyobb cserépbe ültetné át.

FIGYELEM: Ha a Frangipani hosszabb ideig túl kicsi cserépben van, a gyökér nem fejlődik tovább. Megesik, hogy néhány növény nem lesz nagy, ill. nagyon lassan fog nőni.

Az agyagedények alkalmatlanok a finom, érzékeny gyökér számára, és átültetésnél a növényben kárt okozhat.

 

Mini ÜvegházÁtültetés vagy szétválasztás

Az ideális idő ahhoz, hogy egy fiatal Frangipanit nagyobb cserépbe ültessünk, mindenképpen egy nyugalmi időszak végén, késő tavasszal érdemes. Amint a növény újra világos életjelet mutat (friss zöld, levélhajtás), akkor kell átültetni (amennyiben az aktuális cserép túl kicsi).

A magok, amik még nem éltek túl telet, azokat hideg évszakban is olykor-olykor meg kell öntözni, mert a víztartalma nem elég nagy ahhoz, hogy a telet (Plumeria nyugalmi időszaka) kiállja.

Plumeria tenyésztés magokból

Plumeria magházFrangipani felnevelése magokból nem olyan nehéz. Egy kis fáradozással sikerül és tapasztalatszerzésre is nagyon jó.

A Frangipani mag nagyon hasonlít a juharra. Az első részben az a rész található, ami később (ha mindent helyesen csinál) csírázik, a hátsó rész egy vékony zászlóból áll, aminek az a feladata, hogy a magokat – ha fúj a szél – gondosan eloszlassa..

Frangipani magokat sok szolgáltatótól is kaphatunk , akik ezeket gyakran egy csomagméretben 5, 10 vagy 15 maggal kínálják.

TIPP: Ne vásároljon akármilyen extrém színű Plumeria-t az ebay-en! Ott nagyon sok a hamis kínálat (citromsárga+zöld, kék, fekete stb…)

Minden szolgáltató megfelelően szállítja a magokat, és érthetően megjelöli a kis műanyag zacskókat.
Amennyiben a magokat nem szeretné azonnal elültetni, akkor ezeket száraz, sötét helyen kell megőrizni. Különböző fórumokon a Frangipani magok tartósságát max. 3 évben állapítják meg.
Mivel soha nem lehet tudni, hogy egy szolgáltató mennyi idős magokat kínál, ezért érdemes minél hamarabb elvetni őket. A legjobb időpont április/május, alkalmatlanok a hűvös október-márciusi hónapok (hacsak nincs egy fűthető üvegház).

 

Plumeria MagokA Plumeria magok tárolása

Ha a Plumeria magokat hosszabb ideig szeretné elraktározni, akkor azokat ne műanyagzacskókba, hanem kis papírzacskókban tárolja, mert a magoknak levegőzniük kell, hogy ne veszítsék el a csírázási képességüket.

 

 

TIPP: Általánosságban azt is mondhatjuk, hogy minél tovább raktározzuk a magokat, annál csekélyebb az esély a Plumeria magok csírázására.

 

A Plumeria termés / magház

Plumeria Mag CsirasEgy Frangipani nagyon ritkán kezd el magot képezni.

A méhek és a szokásos rovarok nem mennek elég mélyen a virágba, hogy a megtermékenyítést a virágporral elvégezzék.
Csak speciális rovarok érik el a természetes megtermékenyítést virágporral, melyekkel Magyarországon eddig még sajnos nem találkoztam.

 

Rólunk

Plumeria Ruba R031999 novemberében ismerkedtünk meg először a csodálatos Frangipani virággal (ami még Templomfa, Nyugatindiai jázmin és Plumeriaként is ismert).
Ez Balin történt, ahol nem sokkal a leszállás után megfogott minket a finom édeskés illat, és tudni akartuk, hogy honnan jön. Az idegenvezető elmagyarázott nekünk néhány dolgot a Frangipanikról. Megtudtuk, hogy számtalan virágszín, ill. virágillat létezik és hogy Balin a Frangipani mindenhol virágzik.

A színek és virágformák száma szinte határtalan. Természetesen az volt a célunk, hogy egy ilyen Frangipani virág otthon, nálunk is legyen. A kérdés csak az volt, hogy lehet ezt a gyönyörű virágot Európába vinni.

A hotelünk kertésze azt tanácsolta, hogy keressünk egy fát, melyen a virágok tetszenek, és ott egy pár egészségesnek tűnő véget egy éles késsel egyszerűen vágjunk le. Ennek a hossza (Cuttings, Dugvány) legalább 20 cm kell hogy legyen. A levágott részt szabadítsuk meg a levelektől, majd egy kendőbe beletekerve vihetjük haza.

Így is tettük és 6 levágott részt hazavittünk, melyeket virágföldbe ültettük. Mi úgy gondoltuk, hogy egy trópusi növénynek több vízre van szüksége, ezért öntöztük…

TÉVEDÉS! 2 hónap után mind a 6 elrohadt. Ebből 4 már gyökeret eresztett, de a sok nedvesség miatt azok is elpusztultak. Tehát meghiúsult az első kísérlet, hogy egy Frangipani növényt Európába költöztessünk.

Rozsaszin Plumeria Rubra

A második kísérlet 2001-ben ugyanúgy kudarcot vallott.

2007 óta sikeres Plumeria termesztők lettünk. Volt már olyan időszak is, amikor kb. 500db virággal rendelkeztünk, melyek nagy részét helyhiány miatt a Keszthelyi Pálmaháznak ajándékoztunk. Most kb. 200 növényünk van a magoncoktól egészen a 3 méteres fáig. Információink szerint a második helyen állunk az országban Frangipani mennyiség szempontjából (2014 óta Keszthelyen már csak kevés Frangipani maradt a Pálmaházban).

2016-tól szeretnénk még több emberrel megismertetni ezt a gyönyörű trópusi növényt, és tervezés alatt áll egy webshop, ahonnan már bárki tud rendelni Frangipanit, a megfelelő szakmai tanácsokkal ellátva.