Plumeria nevelése üvegházban

23Egy újabb terv valósult meg. A Plumeriáink egy különleges üvegházat kaptak.
Egy Pergant „Zeus” 7800, 16mm-es dupla palló lemezzel ékesíti most (tulajdonképpen már túl kicsi) kertünket.

Így már lehetőségünk nyílik szinte trópusi klímát teremteni a Plumeriáinknak és reméljük meghálálják azzal, hogy virágozni kezdenek.

A Plumeria magokból, amiket április végén vetettünk (400 db), csak kevés csírázott ki. Sajnos öreg magok voltak.

A kezdeti problémák után a túl erős napsütéssel (eleinte a Plumeriák 4 hónapig mesterséges fényt kaptak) napról napra látszódott az előrehaladás a növekedésükben.

Az üvegházat felszereltük egy páratartalom- szabályozóval is, és ehhez még 4db hőmérséklet és páratartalom érzékelőt is telepítettünk.

Az üvegház padlóját 3cm vastagon kókuszdió hánccsal töltöttük fel. Ez gyorsan kiszívja és elvezeti a nedvességet a cserepekből, továbbá meleg párnát nyújt a Plumeriák számára.

A hűvösebb hónapokra fűtéssel is fel kell szereljük az üvegházat.

December: Az összes Plumeriát az üvegházból a garázsba költöztettük át téli nyugalomba. Az üvegház fűtése olyan rossz, hogy ha a külső hőmérséklet 0 fok alá süllyed, akkor körülbelül 5 €-val kell számolni naponta a költségeket.

Időközben az összes 12cm-es Plumeriát 16 ill. 18 cm-es cserepekbe ültettük át és próbaképpen néhányat tartós trágyás földbe raktuk (az összes tipp ellenére), ami nem csak magas foszfáttal, hanem magas nitrát értékkel is rendelkezik. Egy tipp Jim Little: „Growing Plumerias in Hawai” cimű könyvéből.

FONTOS: Mielőtt üvegházat venne, meg kell nézni hogy az üveg, vagy műanyag szűri-e az UV fényt! Van olyan fajta, ami 50-70% UV-t is kiszűr. Ezt a fajtát nem szabad megvenni, ugyanis a Plumerianak kell a 100% UV fény. Ha nem kapja meg, akkor csak nőni fog, vékony, és gyenge lesz a törzs és virágozni sosem fog!

Plumeria csírázási és gondozási tippek

Plumeria Csira7-14 nap után a magoknak csírázniuk kell. Nézzen rá gyakran, hogy a teljes mag mozog-e felfelé és hogy alatta van-e gyökérképződés. Pár nap múlva a magház szétpukkan és megtekinthetjük mindkét csíralevelet (ezek még nem az első igazi levelek) . 1-2 nap múlva ezek a csíralevelek „kinyílnak” és középen megjelennek az első levelek.

20-30 nap után a legtöbb csírán megjelenik az első 4 igazi levél. Ilyenkor lehet átültetni a fiatal növényeket.
Az átültetésnél, ill. a növények szétválasztásánál nagyon kell figyelni, hogy az érzékeny gyökér ne sérüljön. Válasszon egy műanyag edényt amiben a növény legalább 1-2 évig nőni tud, mielőtt egy nagyobb cserépbe ültetné át.

FIGYELEM: Ha a Frangipani hosszabb ideig túl kicsi cserépben van, a gyökér nem fejlődik tovább. Megesik, hogy néhány növény nem lesz nagy, ill. nagyon lassan fog nőni.

Az agyagedények alkalmatlanok a finom, érzékeny gyökér számára, és átültetésnél a növényben kárt okozhat.

 

Mini ÜvegházÁtültetés vagy szétválasztás

Az ideális idő ahhoz, hogy egy fiatal Frangipanit nagyobb cserépbe ültessünk, mindenképpen egy nyugalmi időszak végén, késő tavasszal érdemes. Amint a növény újra világos életjelet mutat (friss zöld, levélhajtás), akkor kell átültetni (amennyiben az aktuális cserép túl kicsi).

A magok, amik még nem éltek túl telet, azokat hideg évszakban is olykor-olykor meg kell öntözni, mert a víztartalma nem elég nagy ahhoz, hogy a telet (Plumeria nyugalmi időszaka) kiállja.