Plumeria dugvány saját tenyésztéssel

2011-re végre, a saját Plumeriáink nagyra nőttek. Nos, mi megpróbálunk néhány Plumeriát, mint dugvány szaporítani. Ebben az ügyben előny a növény mérete. Az 5 anyanövény magassága 1.20m körül volt. A dugványok az anyanövény életkor információját öröklik (itt tehát 3 év) és ugyanakkor kisebbek, mint egy normális szobanövény.

Gyökerezés perlitben

A dugványokat egy perlittel teli cserépbe ültettük. A perlitet először megnedvesítettük, de ez nem feltétlenül szükséges.
Ideális esetben (ha a hőmérséklet 25-35 fok között marad) gyökérképződményt kb. az első 3-4 hétben megfigyelhetünk. Azonban ha a keverék vizes lesz, a dugvány rohadni kezd.

A dugványokat lehet direkt speciális Plumeria földbe is ültetni, és ezt ugyancsak egy picit be kell nedvesíteni. A gyökérképződmény itt is a 3-4. hétben (környezeti hőmérséklet szerint) kezd láthatóvá válni.

 

Frangipani dugványok 3 héttel később

Kb. 22 nap után a perlitben tárolt Plumeria dugványok egy hegesedéses jelleggel kezdtek el képződni, amiből néhány nap múlva gyökerek bújtak elő.  Ebben a 22 napban egyáltalán nem kaptak vizet. A vödör a dugványokkal együtt mindig közvetlenül a napon volt és nem az üvegházban. Tehát a páratartalom az átlagosnak felelt meg, nem trópusinak.